+385 1 7888 161


Palinovečka 19a, Vrbani, 10000 Zagreb

Operativni zahvati

Operacija katarakte (sive mrene)

OPERACIJA KATARAKTE (SIVE MRENE)

Svakom pacijentu koji se odluči na operaciju katarakte preporučuje se da poštuje pravila i tako doprinese bržem oporavku.
Poželjno je da o pravilima ponašanja i terapiji pacijent i njegova pratnja budu detaljno educirani prije samog zahvata te da upute za ponašanje dobiju i u pismenom obliku.

PRIPREMA:
Prije operacije potrebno je napraviti nekoliko pretraga:
kompletna krvna slika, sedimentacija, glukoza ( šećer) u krvi, EKG ( snimanje srca).
Ostale pretrage vezane za oko koje se operira obavile su se u sklopu prethodnog pregleda ili se obavljaju neposredno prije zahvata.
Ukoliko pacijent redovno uzima neke lijekove treba to učiniti i na dan kada se očekuje operacija. Ukoliko se uzimaju lijekovi  " za cirkulaciju" kao što je Andol, Aspirin, Cardiopirin, Pigrel ili ostali lijekove protiv zgrušavanja krvi, treba prekinuti s uzimanjem tri dana prije planiranog zahvata u dogovoru sa svojim internistom, kako bi se smanjio rizik od iznenadnog ili produženog krvarenja.
Preporučuje se da je pacijent umjereno sit i odmoran.
Poželjno je da pacijent dolazi u pratnji osobe koja će ostati za vrijeme zahvata te pacijenta odvesti kući nakon zahvata.

TIJEK ZAHVATA:
Katarakta se operira " ambulantno", odnosno isti dan se na operaciju dolazi i nakon operacije odlazi kući na odmor. Pacijent se u našim prostorima zadrži oko dva do tri sata dok sam zahvat traje oko 15 minuta.
Zahvat se obavlja u operacijskoj sali, u sterilnim uvjetima te pod lokalnom anestezijom. Neposredno prije odlaska u operacijsku salu oko koje se operira se nakapa anestetskim kapima te kapima za proširenje zjenice, a široka zjenica je jedan od osnovnih preduvjeta za početak operacije.
Siva mrena se uklanja ultrazvučno te se na kraju operacije rana ne šiva već sama zacijeljuje u roku nekoliko dana. Na rubu rožnice se napravi mali rez veličine 2mm kroz koji se ultrazvučnom sondom usitnjava i ispire prirodna zamućena leća, te se kroz isti ugrađuje savitljiva intraokularna umjetna leća.
Cijelo vrijeme tijekom zahvata pacijent čuje i može razgovarati te komunicira sa svojim kirurgom i slijedi upute i objašnjenja koja dobiva.  
Tijekom zahvata ne osjeća se nikakva bol no ako se pojavi nekakav neugodan osjećaj pacijent to treba odmah reći.


OPORAVAK:
Poslije operacije, pacijent se odmara koliko je potrebno, najčešće oko pola sata u za to predviđenom prostoru koji je miran i ugodan. Po završetku operacije oko se zatvori sa zaštitnim povezom koji ostaje na oku sve do sutrašnje kontrole a skida se samo za stavljanje kapi po uputama. Pacijent i pratnja odmah dobiju potrebne kapi i upute za korištenje kapi.
Uobičajeno je da se nakon operacije osjeća lagano žuljanje i nelagoda. Oko može biti blago crveno i osjetljivije na jako svjetlo, no smetnje su svaki dan sve manje. Ostatak dana, do sutrašnje kontrole potrebno je odmarati se te se normalno može objedovati, obaviti svakodnevna higijena i gledati televizija sa povezom na operiranom oku. Već se sutradan primjećuje poboljšanje vida, ali je za konačan ishod potrebno nekoliko tjedana, koliko se u prosjeku i koristi terapija kapljicama. Većina pacijenata se vraća svojim svakodnevnim aktivnostima nakon nekoliko dana bez ikakvih smetnji.

KONTROLA:
Sutradan ujutro obavezan je dolazak na kontrolu u zakazano vrijeme. Na prvoj kontroli se utvrđuje stanje nakon operacije i planira daljnje korištenje terapije kao i daljnje kontrole.

Nekoliko je važnih upozorenja na koje pacijet treba obratiti pažnju i kojih se mora pridržavati:

  • oko se ne smije dirati, stiskati i trljati rukama
  • oko se ne smije umivati idućih tjedan dana te treba izbjegavati kontakt sa sapunom/šamponom kod pranja kose u tom vremenu
  • treba izbjegavati teške fizičke napore i podizanje teških tereta idućih mjeseca dana,
  • ne koristiti bazene i saune i izbjegavati izvore iritacije kao što su zadimljeni i zaprašeni prostori, jak vjetar i direktno strujanje zraka iz klimatizacije
  • izbjegavati agresivnu kozmetiku i šminku za lice kroz idućih mjesec dana.


Rezultati operacije katarakte ne ovise samo o uspjehu kirurga nego i o disciplini pacijenta u propisanim pravilima ponašanja i terapiji!