+385 1 3314 987


Trg Dr. F. Tuđmana 4, 10290 Zaprešić

Operativni zahvati

Svi operativni zahvati u našoj poliklinici spadaju u red malih kirurških zahvata tj. obavljaju se pod lokalnom anestezijom. Ukoliko dođe do potrebe za operativnim zahvatom, svakom pacijentu detaljno ćemo objasniti tijek zahvata koji obuhvaća pripremne radnje, sam zahvat te oporavak i daljnje liječenje. Liječnik i pacijent za vrijeme zahvata normalno razgovaraju i tako međusobno pomažu da operacija prođe u naljboljem redu.

OPERATIVNI ZAHVATI:

  • Ultrazvučna operacija mrene sa ugradnjom intraokularne leće:

          *monofokalna akrilna i natural
          *multifokalna
          *trifokalna
          *torična monofokalna, torična multifokalna

  • Vitrektomija
  • Operacija glaukoma  - trabekulektomija
  • Operacija glaukoma sa shuntom
  • Manji operativni zahvati (ječmenac, bradavice, epilacija trepavica)
  • Veći operativni zahvati na vjeđama (entropij, ektropij, ksantelazma, aterom)
  • Blepharoplastika
  • Operacija vanjske mrene  (pterygium)

Svi zahvati se vrše u strogo kontroliranim i sterilnim uvjetima te na najnovijoj opremi kako bismo ostvarili najbolji rezultat za svakog pacijenta.

Doc.dr.sc. Damir Bosnar, dr.med

Operativne zahvate u Poliklinici Odraz izvodi doc.dr.sc. Damir Bosnar, specijalist oftalmolog s užim područjem interesa iz područja liječenja bolesti stražnjeg segmenta oka i vitreoretinalne kirurgije koja mu je uz operaciju katarakte i kirurgiju prednjeg segmenta oka od primarnog interesa u svakodnevnom stručnom i znanstvenom radu. Završio je dva poslijediplomska studija od kojih je jedan na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a drugi na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je i obranio disertaciju kojom je stekao naslov doktora znanosti. Često boravi u inozemstvu radi edukacije i aktivno sudjeluje u domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima, te redovito objavljuje radove …

Operacija katarakte (sive mrene)

OPERACIJA KATARAKTE (SIVE MRENE)

Svakom pacijentu koji se odluči na operaciju katarakte preporučuje se da poštuje pravila i tako doprinese bržem oporavku.
Poželjno je da o pravilima ponašanja i terapiji pacijent i njegova pratnja budu detaljno educirani prije samog zahvata te da upute za ponašanje dobiju i u pismenom obliku.

PRIPREMA:
Prije operacije potrebno je napraviti nekoliko pretraga:
kompletna krvna slika, sedimentacija, glukoza ( šećer) u krvi, EKG ( snimanje srca).
Ostale pretrage vezane za oko koje se operira obavile su se u sklopu prethodnog pregleda ili se obavljaju neposredno prije zahvata.
Ukoliko pacijent redovno uzima neke lijekove treba to …

Vitrektomija

Defekte na mrežnici koji prethode ablaciji potrebno je pravovremeno tretirati kako bi se minimalizirao rizik od ablacije. Laserski tretman ( fotokoagulacija) ili tretman zamrzavanjem (kriopeksija) stvara male pečate koji se pretvaraju u ožiljke i na taj način učvršćuju veze slojeva koji bi se na mjestu defekta tkiva mrežnice počeli razdvajati. Ovakvi postupci se izvode ambulantno. Kada već postoji ablacija kirurški zahvat je jedini ispravan pristup. Kirurški pristupi mogu biti različiti, pa ih dijelimo u one sa vanjskim pristupom i sa unutarnjim, a u današnje vrijeme napredne tehnologije se najčešće izvodi pars plana vitrektomija (PPV). Cilj liječenja je zatvoriti defekt tkiva, …

Uklanjanje ječmenca

Ječmenac je najčešće samoograničavajuća upala što znači da prolazi "sam od sebe" za 7 do 10 dana i tada potpuno nestaju simptomi bolesti. Kako bi se ubrzao i ublažio tijek upale preporučuje se stavljanje toplih obloga par puta na dan u trajanju od oko 10 minuta. Kvržica se ne smije pritiskati i nipošto ne pokušavati istisnuti sadržaj. Za liječenje se mogu koristiti antibiotske masti i kapi te kapi i masti antibiotika u kombinaciji sa kortikosteroidima. Sistemska terapija (uzimanje tableta antibiotika) vrlo je rijetko potrebno i to u slučajevima mnogobrojnih te na lokalnu terapiju otpornih ječmenaca.

Kirurško liječenje je potrebno uslijed …

Constellation Vision System

U Poliklinici Odraz se koristi, među prvima u ovom dijelu Europe aparat Constellation Vision System, tvrte Alcon. Aparat za operaciju katarakte i operacije vitrektomije je visokospecijalizirani mikrokirurški sustav za zahvate na prednjem očnom segmentu, na primjer fakoemulzifikacija odnosno ultrazvučno uklanjanje mrene te zahvate na stražnjem  očnom segmentu, na primjer operacija vitrektomije. Sve sastavnice ovog aparata su zadnja riječ tehnologije u razvoju mikrokirurgije.
Za uklanjanje mrene koristi se Ozil Torsional ultrazvučna sonda koja omogućava brže, preciznije i za pacijenta sigurnije i ugodnije provođenje operacije. U operacijama vitrektomije Constellation omogućava nove tehnike mikroreza i bolje kontrole u pristupu najosjetljivijim strukturama na …